nisankampanya.jpg (522 KB)

Sulu Boya Kağıdının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Sulu Boya Kağıdının Özellikleri Nasıl Olmalıdır?

Sulu Boya Kağıt ve Blokları

Sulu boya kağıt, blok ve defterleri sulu boyanın temel malzemelerinden biridir. Sulu boya da kullanılacak kağıtların gramajları 190g ve 800g arasında değişmektedir. Daha düşük gramaja sahip kağıtlar, sulu boya tekniğine uygun değildir. Günümüzde sulu boya kağıtları 10 ve 25'li yapraklı paketler halinde alınabildiği gibi tek tek de alınabilir. Sulu boya kağıdı ölçüleri 50 x 70 ve daha yukarı boyutlardadır. Özellikle 1.60 boyutunda ve 10 metre uzunluğunda sulu boya rulolar halinde satılmaktadır.

Sulu boyada kullanılacak defter ve bloklar ise A5, A4, A3 ve 35 x 50 ebatlarında 10 sayfadan 30 sayfaya kadar değişik sayfa adetinde satışa sunulmuştur. Sulu boya kağıtları 3 kalitede üretilmektedir. Bunlar okul grubu sulu boya kağıt ve blokları, profesyonel sulu boya kağıt ve blokları, artist sulu boya kağıt ve bloklarıdır.

Sulu boya kağıdının temel ve ayırıcı özelliği yüzeyindedir. Sulu boya kağıtlarının yüzeyleri, sulu boya yapılabilmesi için özel bir pressleme işlemine tabi tutulur. Böylece pigmentlerin kağıdın özüne işlenebilmesi sağlanır.

Sulu boya kağıtları üretim tekniklere göre:

Soğuk baskı (cold press)

Sıcak baskı (hot press) teknikleri

El yapımı kağıtlar olarak sınıflandırılır.

Ayrıca sulu boya kağıtları yüzeylerine göre 4'e ayrılır.

Saten/düz grensiz (stain): Bu kağıt son yıllarda sanatçılar arasında yayılmaya başlamıştır. Normalde sulu boya kağıdı değildir. Daha çok resim ve grafik için uygundur. Sıcak pres uygulanarak üretilmiştir. Yüzeyi tamamen düzdür. Bu nedenle suyu tutmaz ve çabuk kurur. Kağıt üzerinde kolaylıkla fırça izi kalır. Hassas ve detay çalışmaları için üretilir.

İnce grenli (fine grain): Bazı firmalar sıcak bazıları ise soğuk pressle üretir. Bu kağıtta çalışmak ustalık ister. İnce grenli olduğundan boyalar sızar ve kayar. Fazla sıvı emmez. Buna karşın renklerin şeffaflığını arttırır.

Orta grenli (medium grain): Soğuk pressle preslenmiştir. Yeni başlayanlar için idealdir. Dokusu dolayısı ile hızlı ve kontrollü çalıştırma gerektirmez.

Kalın grenli (rough grain): Bol su ile çalışmak gerekir kabartmalı dokusu dip noktaların görünmesini sağlar. Kurumayı geciktirir. Dolayısıyla düzeltmelere izin verir.Büyük çalışmalar için en ideal kağıttır. Bu kağıtta çalışmak ustalık gerektirir.

Sanatçı yapacağı resme göre hangi kağıdı kullanacağına önceden karar verir. Sulu boya kağıtlarından iyi bir netice almak için yapılacak kompozisyona göre kağıdın dokusunun, ağırlığının ve boyutunu iyi seçmek gerekir.

Kadıköy mağazamızdan ve sitemizden Canson'un Sulu Boya Kağıt ve Sulu Boya Bloklarını, Arches'in el dokuma sulu boya kağıtlarını, Clairefontaine'nin sulu boya kağıt ve bloklarını, Moleskine'nin sulu boya albumlerini, Strathmore'un sulu boya sketch defterlerini temin edebilirsiniz.

T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.